Terug naar school! De ene leerling begint eraan met slaapoogjes en heimwee naar de vakantie, de andere staat te popelen om zijn of haar vrienden terug te zien en ijverig nieuwe leerstof op te slorpen. Tot welke categorie jouw kind ook behoort, één ding is zeker: de start van het schooljaar betekent dat de lessen lichamelijke opvoeding weer op gang komen, en ook heel wat sportclubs vliegen er enthousiast terug in na hun zomerpauze. Wil je je kind met een gerust hart laten bewegen, of heb je misschien zelf plannen om die ijsjes van de voorbije maanden eraf te trainen? Dan is het een goed idee om een inspanningstest te boeken.

Meer risico op hartfalen voor sporters?

Op de honderdduizend sportbeoefenaars vindt er maar in één tot twee gevallen een plotse dood tijdens het sporten plaats. Toch loop je bij sommige sporten wel degelijk tot veertien keer meer kans op hartfalen. En daarbij maakt je leeftijd weinig uit. Wielrenner Michael Goolaerts was bijvoorbeeld amper 23 toen hij in 2018 tijdens Parijs-Roubaix overleed na een hartstilstand. Om mogelijke problemen tijdig aan het licht te brengen, raden we elke sporter aan om naar zijn of haar hart te laten kijken. Jong of oud, goed getraind of groentje: iedereen heeft baat bij zo’n test, want hartfalen kan iedereen overkomen.

Tijd voor een conditie- of inspanningstest

Om je kind goed aan het schooljaar te laten beginnen of om zelf verantwoord te gaan sporten, kan je een afspraak maken voor een sportkeuring bij een gespecialiseerd centrum zoals Cardiosporten. Een klassieke sportkeuring bestaat uit:

  • Een diepgaand gesprek waarin een arts gerichte vragen stelt
  • Een lichamelijk onderzoek, met onder meer lengte- en gewichtsmeting
  • Een elektrocardiogram (het zogenaamde ‘hartfilmpje’ dat de elektrische activiteit van het hart registreert)
  • Een inspannings- of conditietest

Een conditietest – het woord zegt het zelf al – geeft een beeld van je conditie en is aanbevolen voor beginnende sporters en hartpatiënten. Op basis van je prestaties op een loopband of een hometrainer en onder meer bloeddrukmetingen brengen artsen je hartslagzones in kaart, waarna je advies krijgt over wat voor jou persoonlijk een verantwoord trainingsritme is en waar je sterke en zwakke punten liggen.

Recreatieve sporters hoeven zich slechts om de drie tot vier jaar te laten keuren. Op sportkeuring.be kan je een test invullen die je vertelt of een sportmedische keuring aangeraden is.

Sportmedische keuring voor je kind?

Twijfel je nog om je zoon of dochter op de loopband of hometrainer te zetten onder het waakzame oog van een arts? Weet dat experts aanraden om kinderen zeker vanaf dertien à veertien jaar te laten keuren. Veel jongeren sporten namelijk stevig en laten zich daarbij niet graag kennen. Ook al krijgen ze het lastig of botsen ze op hun grenzen: ze zijn geneigd om door te gaan, terwijl volwassenen op dat moment sneller hun verstand zullen laten spreken en even op adem komen. Een sportmedische keuring voor kinderen is met andere woorden geen overbodige luxe – integendeel!

En als het toch misloopt? Red levens met een AED

Een AED mag niet ontbreken op school, op sportevenementen of in sportclubs, want een sporter met een hartstilstand moet je meteen kunnen reanimeren. Over het hanteren van een AED-toestel is echter nog veel te weinig geweten, met alle gevolgen van dien. Interesse om een cursus AED-gebruik te volgen of te geven? Laat je gegevens achter op onze website. Wij brengen opleiders en cursisten graag met elkaar in contact!

0
    0
    Votre Panier
    Je winkelwagen is leegTerug naar de webshop